Diskusjonsforum

Altonline er hele Norges diskusjonsforum. På Altonline.no kan du diskutere askjer, bolig, jakt&fiske, trav, fritid, politikk og mer. I vårt diskusjonsforum er det høyt under taket, men vi tillater ikke hatfulle ytringer, mobbing eller annet støtende stoff. Vårt diskusjonsforum fungerer like godt på mobiltelefoner som på PC.
 1. Redaksjonen
 2. Sherlock Holmes
 3. Forbrukerhjelp
 4. søndag 21. januar 2018
 5.  Abonner via e-post
Har du reflektert på hvorfor Facebook er gratis? Kanskje tenker du at Facebook er en slags ideell bedrift eller at de bare en naturlig del av Internett på samme måte som Google er det vi forbinder når vi søker på Internett. Men hvem er det som lønner de over 20.650 ansatte i Facebook og hvem er det som betaler for at du kan laste opp et ubegrenset antall bilder og videoer til tjenesten deres? Selv om mye av inntekten til Facebook kan forklares med annonsesalg til bedrifter så er det du som forbruker betaler for dette i form av at persondataene din selges.

Før du kan registrere deg som bruker på Facebook må du akseptere retningslinjer for bruk av data og informasjonskapsler. Ved registering blir du stilt en rekke spørsmål om dine interesser. Deriblant blir du spurt om synspunkter om politikk og trosretning. I forhold til personopplysningsloven er dette å beregne som sensitive opplysninger. Hovedregelen er at dette er opplysninger som Facebook ikke har adgang til å behandle i forhold til det Norske personvernregelverket.

Facebook har blant annet både i Frankrike og Belgia blitt dømt til å betale erstatning grunnet manglende samsvar med landenes personopplysningsregelverk.

Fra mai 2018 innføres den nye personvernforordningen i hele EU-området, så det skal bli spennende å følge hvordan Facebook retter seg etter det nye regelverket.

Disse grepene kan være lurt for å begrense informasjonen Facebook har om deg:

 • Ikke oppgi den ekte fødselsdatoen din og velg i innstillingene at det kun er du som skal ha tilgang til den
 • Slett gamle innlegg og likes
 • Ikke legg inn dine politiske eller religiøse preferanser
 • Prøv å unngå å legge ut bilder av deg selv (Facebook kan bruke dette for å anslå etnisitet)
 • Ikke følg bedrifter, grupper eller offentlige personer


Vedlagte lenker er et godt materielle om du ønsker å sette deg mer inn i problemstillingene rundt personvern og Facebook.
Referanser
 1. https://www.cnil.fr/en/facebook-sanctioned-several-breaches-french-data-protection-act
 2. https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/57479/Masteroppgave-Anniken-.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ranger dette innlegget:
Kommentar
Det er ingen kommentarer ennå.


Det er ingen svar her.
Vær den første til å svare!