10 gode og fristende salater i sommervarmen

10 gode og fristende salater i sommervarmen

Server en god og fristende salat i sommervarmen. Det er en sikker vinner.

En salat passer til enhver anledning, enten som tilbehør eller som egen rett. Du kan lage salat på utallige måter. Det er lett å gjøre salaten spennende. Bruk sesongens råvarer hvor mangfoldet er stort. En av de største salatprodusentene våre, Gjermund Kristoffersen på Elstøen Gartneri på Røyse ved Tyrifjorden, dyrker nærmere 40 forskjellige sorter salater. Gå på oppdagelsesferd i salatdisken neste gang du er i butikken.

Du trenger ikke oppskrift for å lage god salat, forteller matfaglig ansvarlig i OFG Toril Gulbrandsen. I prinsippet kan alt brukes. Skal du planlegge en spennende salat er det lurt å tenke på å kombinere noe sprøtt, noe syrlig, noe mykt, noe salt og noe søtt. Både smak og konsistens er viktig for den totale opplevelsen.

Alle typer grønnsaker smaker godt i en salat. Det gjør også frukt og bær, nøtter og bønner i tillegg til andre ingredienser du måtte ønske å ha i salaten din. Det er viktig å ikke drukne salaten i dressingen. Den skal bare fukte salaten, sier hun. En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje eller valnøttolje, litt sitronsaft, balsamico eller en annen eddik og noen hakkede krydderurter, eller du kan basere den på lettrømme, kesam eller yoghurt.

1. Mesclum-salat

En velsmakende grønn salat med ulike salatsorter kan serveres som tilbehør til de fleste retter og smaker utmerket med en deilig sennepsdressing.

2. Salat med jordbær, melon og avokado

Søt frukt eller bær i salater tilfører det lille ekstra. Her har vi brukt jordbær, men nektarin, druer, ananas og epler smaker også kjempegodt.

3. Sommersalat med mye godt

En salat kan også være et komplett måltid. Her den ultimate sommersalaten bl.a. med nypoteter, spekeskinke og sukkererter. Enten du sitter i hagen, på verandaen eller nede ved brygga, så er denne salaten perfekt til late sommerdager.

4. Salat nicoise

En klassiker fra Nice og den franske riviera. Mettende, fargerik og klassisk som kan serveres som hovedrett, forrett eller en frisk lunsjrett.

5. Bulgursalat

En god og mettende salat med spennende smaker av spisskummen, fetaost og oliven. I stedet for bulgur kan du bruke couscous eller ris i denne salaten.

6. Bringebærsalat med avokado og kamskjell

Vakker og spennende salat med bringebær, avokado, rødløk og kamskjell og som er ideell som forrett.

7. Gresk salat

For mange er gresk salat et herlig ferieminne, og salaten lager du lett selv. Den passer til omtrent all slags mat, også som en egen liten smårett med godt brød til.

8. Kremet brokkolisalat

En frisk og spenstig salat med brokkoli, rødløk, pinjekjerner og rosiner, og med en deilig kremet dressing. Salaten passer godt f.eks. ved siden av grillmat.

9. Sommerens vakreste nykålsalat

Snittet nykål er nydelig i salater. Sammen med asparges og reddiker og en deilig frisk vinaigrette med honning og sjalottløk er dette en raffinert salat.

10. Tropisk agurksalat

Frisk og deilig salat med slangeagurk, mango og avokado med snert fra chili. Server den gjerne til ovnsbakt laks eller torsk.

Hvordan få frisk og sprø grønn salat?

  • Vask og tørk salatbladene og legg dem i en pose i kjøleskapet.
  • Bland flere sorter – da blir salaten mer spennende både i smak og utseende.
  • Ikke bruk kniv, men del bladene opp ved å rive dem i passe biter.

Det lille ekstra

  • Ristede, og lettsaltede nøtter eller pinjekjerner er godt i grønne salater.
  • Høvlet parmesan gir salaten ekstra karakter.
  • En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje, litt sitronsaft eller eddik og noen urter, eller du kan basere den på en lettrømme eller yoghurt.

Opphavsrett

© Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

4 av 10 bruktbilhandler skjer uten kontrakt
Ni flyplasser kan bli stengt fredag klokken 11

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
tirsdag 16. juli 2019
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.