4 av 10 bruktbilhandler skjer uten kontrakt

4 av 10 bruktbilhandler skjer uten kontrakt

NAF har gjort en omfattende kartlegging av bruktbil-kjøpets mange faser. Fra orientering i markedet til man overtar bilen og bilholdet etterpå. De store frustrasjonene begynner etter at man har funnet bil. Da skal man kontakte selger, prøvekjøre bilen, undersøke bilen, prute, avtale papirarbeid og overlevering, betale for bilen og overta den.

I denne fasen er frustrasjonen stor hos de fleste. De gode rådene er vanskelige å få tak i, og det hele kan være litt overveldende og uoversiktlig, sier Sagedal.

400 000 brukte biler skifter eier hvert år. Både hos NAF og Forbrukerrådet er konfliktsaker om bil på topp i statistikken. Kanskje ikke så rart når 4 av 10 bruktbilhandler skjer uten kontrakt og at hele 15 prosent kjøper bruktbil usett, dvs. at 60 000 bruktbiler kjøpes usett hvert eneste år.

Undersøkelsen vi har gjort underbygger dette. Gleden er stor når bilen er overtatt, men for mange kommer en ny frustrasjonsperiode når problemene oppstår etterpå, sier Inger Elisabeth Sagedal, - Noen kjøper bruktbil på impuls, andre er veldig grundige. Fellesnevneren er mangel på kunnskap om bil og formalitetene som bør være på plass, fortsetter hun.

Frustrerende å selge bilen

Det er ikke bare de som kjøper bruktbil som har tøffe perioder. Også de som selger bil har mange frustrasjoner i de samme periodene som kjøperne. Likhetene er også store i hvordan de går inn i handelen. Bilkjøperen har en innstilling om å få mest mulig bil for minst mulig penger, mens selgeren vil ha mest mulig penger for bilen. Selgeren er usikker på om bilen har skjulte feil, mens kjøperen er usikker på teknisk vurdering av bilen. Begge er usikre på om den andre er til å stole på. Kjøperen er redd for et dårlig kjøp, og selgeren er redd for klager i etterkant.

Rådet til NAF om du skal selge eller kjøpe bruktbil er å få profesjonelle fagfolk til å hjelpe deg.

Ny seier i retten for Tine
10 gode og fristende salater i sommervarmen

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
mandag 17. juni 2019
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.