By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.altonline.no/

Tips for å unngå steinsprutskader

Tips for å unngå steinsprutskader

Steinsprut er skaden få reflekterer over, men som koster forsikringsselskapene 1,5 milliarder kroner i året.

- Våren er høysesong for denne type skade. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Beregninger Gjensidige har gjort viser at 700 bileiere daglig må ta turen innom et verksted i år for å reparere ruten eller å få den skiftet.

- Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut som de månedene med flest skader. Veier som har vært strødd med sand er mer utsatt enn veier som kun har vært saltet, sier Voll.

Alle som har kjørt bil en stund har nok opplevd at det har sagt «pang» når en er ute å kjører. Noen ganger resulterer dette i en steinsprutskade i lakken, men ikke sjelden - ender en opp med en liten «rose» i frontvinduet. Utrolige hele 249.682 personer i Norge måtte på verksted for å reparere ruten i 2016. Erstatningsutbetalingene endte på rekordhøye 1,5 milliarder kroner.

- Skadene koster dermed 4 millioner kroner hver eneste dag, men bilistene slipper billig unna, sier Voll. Siden vi snakker om svært store kostnader for Gjensidige og forsikringsbransjen, ønsker vi at kunden velger å reparere ruten, istedenfor å skifte den, sier han videre.

I 2016 økte antall steinsprutskader med 5,1 prosent mens erstatningene økte med 8,1 prosent.

Tips for å unngå steinsprut ?

  • Holde god avstand til bilen foran
  • Er uhellet ute, få reparert skaden så rask som mulig.
  • Dekk gjerne med gjennomsiktig teip for å beskytte skaden.

Hvorfor gratis?

Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodeller med varmetråder i frontvinduet eller ADAS er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel​.

Alle tall fra Finans Norge
Slik gjør du bilen klar til påske
Mange mener lydsvake elbiler er trafikkfarlige

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
lørdag 30. mai 2020
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.