Dette er grunnen til at du bør kvitte deg med kredittkort du ikke bruker

RZWM4T2UAD

I løpet av 2019 vil Norge få tre gjeldsregistre. Passer du ikke på, kan ubenyttet kreditt sørge for at du får mindre i lån enn nødvendig.

//inneholder annonselenker

Regjeringen har jobbet i fem år med å få på plass et norsk gjeldsregister. I løpet av 2019 blir planene realisert. Alt i alt vil Norge få tre gjeldsregistre. Disse vil avsløre hva hver enkelt nordmann har av usikret gjeld, slik som forbrukslån og kredittkort.

Det er den store økningen i antallet forbrukslån som er bakgrunnen for at myndighetene ønsker seg gjeldsregistre. I løpet av tre år har antallet lånesøknader økt med nærmere 40 prosent. Ved utgangen av 2018, har norske kvinner og menn nesten 115 milliarder kroner i usikret forbrukergjeld.

Riktignok utgjør de usikrede lånene bare tre prosent av den totale gjeldsbeholdningen som er på private hender. Men rentekostnadene på denne gjelden står for 14 prosent av alle gjeldsrenter som nordmenn betaler. Dette er med andre ord dyre lån. De får også en stor del av skylden for at antallet inkassosaker som havner på namsmennenes bord har økt kraftig.

Gjeldsregistrene skal gjøre det enkelt for bankene å finne ut hvor mye usikret gjeld lånesøkere har fra før. Målet er å unngå at mennesker med høy gjeld får enda flere lån.

Ubenyttet kreditt teller også

De nye gjeldsregistrene registrerer alle forbrukslån hver enkelt har. I tillegg blir også kredittkort registrert. Måten kredittkortene blir registrert på kan føre til at mange blir ført opp med en større gjeld enn hva de faktisk har. For det er ikke hva man har utestående på kortene som teller. Det er kredittgrensen på hvert kort som betyr noe.

I verste fall kan kredittkort man ikke bruker føre til at man får mindre i lån enn nødvendig. Har man, for eksempel, to ubrukte kredittkort med en kredittgrense på til sammen 100.000 kroner, vil man få 100.000,- mindre i lån når gjeldsregistrene er i full drift.

Anders N. Kvam i Finanstilsynet bekrefter praksisen. Det er den totale kredittrammen som skal telle og ikke bare det man faktisk har i gjeld.

Ådne Skjelstad, administrerende direktør i Lendo, sier til VG at han anbefaler alle med ubrukte kredittkort om å klippe dem i to. Men dette er ikke nok. Man må også kontakte kredittkortselskapene og be dem slette avtalene man har inngått.

Mange kredittkort i omløp

Lendo har funnet ut at det er om lag 6,6 millioner kredittkort i omløp blant norske forbrukere. Med andre ord har hver innbygger over 18 år, 1,5 kredittkort i lommeboken.

Til sammen er det gitt kreditt på 165 milliarder kroner på disse kortene. Av dette har norske forbrukere benyttet 51 milliarder kroner. Dermed står man igjen med 114 milliarder kroner i ubenyttet kreditt som kommer til å påvirke hvordan hver enkelt sin gjeldssituasjon blir presentert i de nye gjeldsregistrene.

Kommer til Davos i private fly for å diskutere kli...
Varsler gigantbot til Google

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
tirsdag 29. september 2020
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.altonline.no/