Mange får ødelagt bredbånd grunnet lyn og torden

Mange får ødelagt bredbånd grunnet lyn og torden

I løpet av de ni siste ukene har Telenor håndtert og reparert 1981 feil på bredbånd som følge av lyn og torden over hele landet. Det er nesten en dobling fra samme periode i fjor.

Lyn og torden har rammet flere kanter av landet med full styrke de siste ukene.

Fra uke 21 til 29 har Telenor tatt seg av 1981 lynskader på alt fra modem til bredbåndskabler. Det er en oppgang på 93 prosent fra samme periode i fjor.

Dette understreker betydningen av å gjøre hjemmet klart for tordenvær før du reiser på ferie. Trekk ut strømkontakter til alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, modem og TV. Det samme gjelder om du er på hytta eller i campingvognen, sier Birgit Bjørnsen, tv- og bredbåndssjef i Telenor Norge.

Treffer flere steder 

Kombinasjonen ferietid og sommer gjør også at mange ikke befinner seg hjemme og kan unngå skader på eget elektrisk utstyr i tide.

Samarbeid gjerne med naboene dine om å sjekke hverandres hjem mens dere er på ferie i tilfelle noe skulle skje. Hvis du bor i et utsatt område, bør du i tillegg vurdere å montere overspenningsvern, sier Bjørnsen.

Som Norges største bredbåndsleverandør er Telenor tilstede over hele landet. Tordenvær rammer hardest på Sør- og Østlandet, men også i Finnmark og Troms har Telenor rykket ut etter meldinger om overspenning som følge av lyn.

– Vi ønsker å øke bevisstheten blant kundene slik at de selv kan avverge skader på teleutstyr i hjemmet under tordenvær, sier Bjørnsen.

Enorme naturkrefter 

Telenors operasjonssenter overvåker telenettet 24 timer i døgnet. I sommerhalvåret går alarmen daglig knyttet til lynskader på Telenors telesentraler og basestasjoner. 

– Vi har overspenningsvern og sikringer i de aller fleste av våre tele-installasjoner. Likevel fører lynnedslag til store skader på kabler og utstyr som følge av overspenninger. Hvert år blir Telenor påført skader for 20 millioner kroner i lyn- og tordenvær, sier Emil Hansen, leder for Telenors operasjonssenter. 

Ifølge Meteorologisk institutt er det sterke krefter i sving ved et lynnedslag. Strømstyrken i et lyn kan variere mellom noen tusen ampere til hele 300.000 A. I sikringsskapet hjemme er det vanligvis sikringer som skal tåle strømstyrker fra 10 til 60-80 A.


Dette bør du vite før du tar kontaktuttak i utland...
Slik tar du vare på sommerbærene

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
lørdag 24. august 2019
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.