Slik forlenger du holdbarheten på frukt og grønt i sommervarmen

Slik forlenger du holdbarheten på frukt og grønt i sommervarmen

19 % av den norske befolkning oppgir å ha kastet friske grønnsaker i 2015, og de viktigste grunnene oppgis å være at maten er uspiselig eller smaker vondt, ifølge en rapport fra Østfoldforskning. Visste du at man med riktig oppbevaring kan holde frukt og grønnsaker friske lengre?

Sommeren er en tøff tid for kjøleskapet. Sommervarmen gjør kuldetapet stort hver gang kjøleskapsdøren åpnes og når vi fyller skapet med varme matvarer etter handleturen.

Et kjøleskap med korrekt temperatur (2-4°C) gjør at matvarer holder lengre, og reduserer dermed matsvinn.

Her er fire tips for å forlenge holdbarheten på frukt og grønt i sommervarmen:

  • Ha god oversikt i kjøleskapet.
    • Da unngår du å kjøpe noe du allerede har.
  • Bruk kjøleskapets kjølesone for frukt og grønnsaker.
    • Denne kjølesonen reduserer tap av fuktighet.
  • Kontrollér temperaturen i kjøleskapet med termometer.
    • Om sommeren kan kuldetapet blir større enn ellers i året.
  • Kjøl ned matvarene raskest mulig etter handleturen
    • Bruk gjerne nedkjølingsfunksjonen på kjøleskapet dersom du har dette.

Ha orden i kjøleskapet og bruk kjølesonene

-En av de viktigste tingene man kan gjøre for å redusere matsvinn er å ha god oversikt over innholdet i kjøleskapet, sier Henrik Bjønnes, nordisk kategoridirektør for hvitevarer i Expert.

I samarbeid med Matvett.no ønsker Expert å øke bevisstheten rundt riktig matoppbevaring, og hvordan riktig bruk av kjøle- og fryseskap kan bidra til reduksjon av matsvinn.

For å sikre lengst mulig holdbarhet på frukt og grønnsaker har han følgende tips:

-Bruk grønnsaksskuffene dersom du har dette. Disse skuffene reduserer tap av fuktighet, og gjør at grønnsakene holdes friske lengre.

Sjekk temperaturen med et termometer

Et kjøleskap bør holde en temperatur mellom 2 og 4 grader. Om kjøleskapet er fullt eller er av en eldre årsmodell, anbefaler Bjønnes å legge inn et termometer for å sjekke temperaturen.

-Om termometerets temperatur avviker fra de anbefalte 2-4°C, bør du gjøre justeringer på kjøleskapets temperaturinnstillinger, sier Bjønnes.

Rask nedkjøling av matvarene etter handleturen

For å gi matvarene en raskest mulig nedkjøling etter handleturen, anbefales det at handleturen i butikken legges som siste post på programmet.

-På sommeren kan matvarene ta skade av å ligge for lenge i en varm bil, sier Bjønnes og anbefaler derfor at matvarene fraktes hjem så snart som mulig for rask nedkjøling.

-Mange av våre nye kjøleskap har også egne innstillinger for rask nedkjøling, og det kan være spesielt nyttig i sommervarmen, avslutter han.

I år bør du grille desserten
I år kan det bli ekstra mye veps

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
tirsdag 16. juli 2019
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.