By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.altonline.no/

Slik redder du julemiddagen

Slik redder du julemiddagen

Har du glemt å vanne ut pinnekjøttet? Ligger kalkunen fortsatt i fryseren? Sliter du med å få svoren sprø? Fortvil ikke – her er tipsene som redder julemiddagen.

I morgen er det klart for det mange mener er årets viktigste måltid. Noen arrangerer kanskje julen for første gang, andre har årevis med erfaring – men alle kan oppleve den store «julekrisen». Her kommer tipsene som redder julemiddagen, og sørger for at du kan puste ut og nyte julestemningen sammen med familien.

Jeg har glemt å ta ribba ut av fryseren og den er fortsatt frossen! Hva gjør jeg?

­–Ribba tas gjerne ut i god tid fordi den normalt trenger minst ett døgn på å tines i kjøleskapet. Deretter skal den gnis inn med salt og pepper. Har du rett og slett glemt å ta den ut, kan løsningen være å løpe til nærmeste butikk å skaffe seg en ny ferdigtint ribbe. Da kan du heller spise ribben som var tiltenkt julemåltidet ved en senere anledning sier kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat Magnus Tvedt-Øresland.

– Sjokktining av kjøttet kan også være en løsning. Legg da kjøttet med plasten på i en stor balje og la det ligge i rennende vann en stund. Kjøttet vil da «skyte is» og tine fortere, fortsetter Tvedt Øresland.

Svoren blir ikke sprø! Nei, hva gjør jeg?

– Blir ikke svoren sprø kan du gjøre følgende to ting: Skru på grillelementet på stekeovnen, finn frem en stol, og sett deg foran stekeovnen og følg godt med. Gjør du det, så skal den bli sprø. Du kan også sette stekeovnen på maks temperatur og sette en tresleiv i ovnsdøra slik at det kommer ut litt damp, fortsetter kokk Magnus Tvedt-Øresland.

Skulle du tross alle forsøk allikevel ikke lykkes, handler jo julen heldigvis om mange andre ting en svor.

Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet!

– Hvis du glemmer å vanne ut pinnekjøttet så kan du koke pinnekjøttet i vann istedenfor å dampe det. Hvis du må gjøre dette så er det viktig å bytte vann noen ganger underveis, sier Tvedt- Øresland.

Hjelp! Jeg har ikke bjørkepinner.

– Slapp av, ingen grunn til panikk. Bare legg en rist, pinner, tresleiver eller lignende på kryss og tvers nederst i kjelen. Ha på vann så det dekker pinner eller rist, og legg i kjøttet. Lokk på, og kok opp. Det fungerer helt fint uten bjørkepinner.

– Faktisk kan man også legge poteter i bunnen av kjelen. De holder seg supre gjennom hele dampingen og blir supergode som tilbehør til middagen. Men ikke skrell potetene hvis du velger denne løsningen, fortsetter Magnus Tvedt- Øresland.

Det knitrer og bruser i gryta, hva er det som skjer?

–Hører du en «bruselyd», er det fettet som steker, da trengs mer vann! Du må straks etterfylle med vann, hvis ikke tørrkoker kjelen og kjøttet vil få en rar smak.

Jeg har glemt å ta kalkunen ut av fryseren, og nå har jeg en frossen kalkun. Hva gjør jeg?

– Har du glemt å ta ut kalkunen så kan du prøve å sjokktine den. Ta kalkunen ut av pappen, men behold plastposen. Fyll opp kjøkkenvasken med iskaldt vann og legg kalkunen nedi vannbadet. La den ligge der og «skyte ut» is og plukk isen av. Da vil fuglen tine raskere.

Opplever du julekrisen før middagsservering julaften. Ta kontakt med kokkene til MatPrat på Facebook. Hjelpen er kanskje nærmere enn du tror.

Opphavsrett

© foto: matprat.no

Piratladere kan føre til brann
Kistefos kjøper Digitale Medier 1881

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
fredag 03. juli 2020
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.