By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.altonline.no/

Slik tar du vare på sommerbærene

Slik tar du vare på sommerbærene

Jordbær, bringebær og blåbær – nå er de modene, de deilige sommerbærene. Nå er tiden inne til å legge ned en liten ekstra innsats. Her er tipsene som hjelper deg å ta vare på bærene så du kan hente frem dine helt egne smaker av sommerfølelse utover vinteren.

Frys bærene hele

Det enkleste er å fryse hele bær. Rens dem og legg bærene i ren emballasje. Bær holder seg godt i fryseren og kan oppbevares for bruk gjennom hele vinteren. Disse kan brukes direkte fra fryseren til smoothie eller sorbet, til pai og bakverk, eller de kan røres med litt sukker når de er halvtinte. Skal bærene tines bør det skje langsomt i kjøleskap.

Hjemmelaget syltetøy

Rørte bær kalles også rått syltetøy. Det har begrenset holdbarhet og bør spises i løpet av et par dager, men det smaker nydelig. Skal du røre bær for å ta vare på utover høsten og vinteren må det fryses i passe små porsjoner. Myke og søte bær som jordbær, bringebær og blåbær kan røres hver for seg eller sammen med litt sukker og et lite stenk sitronsaft.

Å koke syltetøy er ikke vanskelig. Det krever litt mer innsats, men fordelen er at syltetøyet holder seg lenger uten å fryses. Bland gjerne ulike bær, og finn frem til din favoritt. En grunnoppskrift kan være 3 deler bær og en del sukker, som kokes sammen med litt vann. Både hagebær, skogsbær og «kjøpebær» kan brukes. Har du solbær i hagen som du ikke er sikker på hvordan du skal bruke? Lag alliansesyltetøy med rips, bringebær og solbær.

Gelé

Noen bærsorter, som tyttebær, tranebær og rognebær egner seg godt til å lage gelé. Det er fordi de inneholder mye stivelse (pektin), som sammen med sukker og syre gjør at geleen stivner naturlig. Solbær, stikkelsbær og rips inneholder også en del pektin.

Chutney

Ripschutney er et spennende tilbehør til asiatisk mat og smaker kjempegodt til en god og modnet ost. Rips egner seg veldig godt til chutney med sin utpregede og syrlige smak. Lag gjerne noen glass ekstra, så har du flotte gaver til venner og kjente til jul.

Lag din egen saft

Solbær, rips eller blåbærsaft smaker deilig, og kan også være en god base for dessertsauser.

Slik gjør du det:

  • Rens bærene og kok dem i vann ca. 5 minutter (5 dl. vann pr. kg bær)
  • Sil saften og ha i sukker – ca. 300 g sukker pr. kg bær
  • La saften koke til det slutter å skumme. Ta av skummet.
  • Hell den varme saften på steriliserte flasker (varmet i ovn på 140 grader i minimum 20 minutter). Sett på kork og avkjøl.

Saften oppbevares mørkt og kjølig.


...

FRUKT.no

Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no er en stiftelse med formål å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Opphavsrett

© Foto: Anders Martinsen/Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Mange får ødelagt bredbånd grunnet lyn og torden
Ledere i Nordland tjener minst i nord

Relaterte artikler

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Eksisterende bruker? Log inn her
Besøkende
tirsdag 11. august 2020
For å opprette bruker, vennligst fyll inn brukernavn, passord og navn.